Heb je sinds januari 2019 een huurcontract afgesloten? Dan valt deze onder de wetgeving van het Vlaams Woninghuurdecreet. Hoe zit het nu met de wetgeving omtrent indexatie van de huurprijs?
agence rosseel geeft antwoord op 8 vragen over indexatie bij huurcontracten.
Als je een woning wilt huren of verhuren, dan moeten de huurder en verhuurder een huurcontract opmaken en ondertekenen. Dit huurcontract moet opgesteld zijn in overeenstemming met de geldende regelgeving. Die regelgeving zorgt ervoor dat de rechten en belangen van zowel de huurder als de verhuurder gerespecteerd worden.
Het nieuwe Vlaamse huurdecreet geldt sinds 1 januari 2019. Het doel van deze nieuwe wetgeving is een juiste balans vinden tussen de zekerheid voor de verhuurder en een betaalbare woonzekerheid voor de huurder.
Indexatie is een aanpassing van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud. Een indexering gebeurt op basis van het gezondheidsindexcijfer, een cijfer dat de Federale Overheidsdienst Economie elke maand berekent.
De indexatie van de huurprijs gebeurt niet automatisch, maar moet door de belanghebbende partij (meestal de verhuurder of de vastgoedmakelaar die beheert) schriftelijk worden gevraagd.
Je kon als verhuurder sowieso één keer per jaar indexeren bij woninghuur. Er moest geen clausule in het contract komen te staan. Wel kon je in het huurcontract laten bepalen dat er geen indexatie moest gebeuren. In dat geval mocht je de huurprijs niet indexeren.
Het bedrag dat geïndexeerd werd, is de huurprijs die in het huurcontract stond vermeld. Je moest wel je huurder schriftelijk verzoeken om te indexeren om er recht op te hebben.
Neen, het Vlaams Woninghuurdecreet behoudt grotendeels de federale regelgeving omtrent indexatie. Wel is er een iets andere indexformule in Vlaanderen!
In Vlaanderen wijzigde een aantal spelregels in woninghuur voor contracten gesloten sinds januari 2019. Hierbij is de indexatieformule licht gewijzigd.
Het aanvangsindexcijfer is niet meer de gezondheidsindex van de maand die voorafgaat aan de ondertekening van de huurovereenkomst, maar wel van de maand die voorafgaat aan de inwerkingtreding van de huurovereenkomst of de huurprijsherziening.
Dat gebeurt met volgende formule:
basishuurprijs x nieuw indexcijfer
_________________________________
aanvangsindexcijfer
Je kan zelf de huurprijs berekenen met de Huurcalculator
De basishuurprijs is de huurprijs die is bepaald in de huurovereenkomst, zonder de kosten en lasten.
Het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst
Het aanvangsindexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.
De FOD Economie berekent maandelijks de gezondheidsindex. Het meest recente gezondheidsindexcijfer vind je altijd op de website
Het verzoek werkt voor de toekomst en kan bovendien tot drie maanden terugwerken.
Verjaring betekent dat iemand na een bepaalde periode niet meer verplicht kan worden om zijn schuld te voldoen. Zodra de verjaring intreedt, zal een huurder bijvoorbeeld niet langer gehouden zijn om het bedrag van de indexatie te betalen. Het recht van de verhuurder om de betaling van de indexatie te eisen verjaart na een jaar, te rekenen vanaf de verzending van de vraag om indexatie. Zodra de verhuurder het verzoek om indexatie heeft verstuurd, heeft deze dus maar een jaar tijd om voor de rechter de betaling van het bedrag van de indexatie te eisen.